Achtergrond

Mijn passie voor sport is al vroeg ontstaan. Toen ik 6 jaar was ging ik elk weekend samen met mijn vader naar trimloopjes. Omdat ik hier zo veel plezier in had, ben ik vrij snel daarna lid geworden van Atletiek Vereniging Lycurgus. In mijn jeugdjaren stond ik vrijwel dagelijks op de atletiekbaan. Mijn favoriete onderdelen waren de middellange afstanden en de cross-competitie.

Tegenwoordig doe ik nog steeds graag aan hardlopen en doe ik daarnaast aan wielrennen en tennissen. Ik loop graag langere afstanden zoals de halve marathon en ik heb verschillende cols in de Alpen beklommen met de racefiets. Uit eigen ervaring weet ik als geen ander hoe belangrijk een juiste voeding en vochtinname is voor een optimale sportprestatie.

Opleiding

Voordat ik met de opleiding Voeding en Diëtetiek ben gestart heb ik een aantal jaren als laborante bij Friesland Campina gewerkt. Hier heb ik zorggedragen voor de productveiligheid en de kwaliteit van de producten en was ik betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Het werken met voeding vond ik boeiend en ben daarom gestart met de HBO opleiding Voeding en Diëtetiek welke ik in 2007 afrondde aan de Hogeschool van Amsterdam.

Als afstudeerrichting koos ik voor een verdieping in de richting ‘eetstoornissen bij obesitas’ omdat ik meer inzicht wilde krijgen in het wat en waarom het mensen moeilijk maakt om een gezond voedingspatroon en gewicht aan te houden. Tijdens mijn stage in een revalidatiecentrum heb ik ervaring opgedaan met lesgeven aan kinderen en heb ik als diëtist ervaring opgedaan in de klinische setting.

Ervaring

Na het afronden van de opleiding ben ik direct als diëtist gaan werken bij een zelfstandig gevestigde diëtistenpraktijk en Ketenzorg West-Friesland waar ik verschillende post-HBO opleidingen heb gevolgd om mij verder te verdiepen in onder andere diabetes en COPD. In de periode 2009-2012 was ik daarnaast ook secretaris en regiobestuurslid van het NVD regiobestuur Noord-Holland. Ik ben naast (sport)diëtist ook werkzaam als huisartsondersteuner bij Ketenzorg West-Friesland om de kwaliteit van de ketenzorg in de regio te verbeteren. 

Ik heb altijd mijn passie voor sport willen combineren met voeding. Daarom koos ik ervoor de twee-jarige internationale opleiding ‘Sports Nutrition’ van het IOC te volgen. Deze studie rondde ik in 2012 met succes af. Hiermee ben ik een van de weinige diëtisten in Nederland met deze titel. Deze international post-graduate studie bood mij een uitgebreide verdieping in de sportvoeding en wetenschappelijke onderbouwing van de adviezen. Daarnaast heb ik nu een internationaal netwerk van wetenschappers en sportdiëtisten waardoor ik snel op de hoogte ben van nieuwe ontwikkelingen in de sportvoeding. Tijdens de IOC opleiding heb ik twee literatuurstudies gedaan waarbij ik me heb verdiept in de onderwerpen ‘spierkrampen’ en ‘sportvoeding voor ultra-runners’.

Olympisch Netwerk

Sinds 2011 ben ik partner van Olympisch Netwerk Noord-Holland en ben ik werkzaam bij Diëtistenteam Spring als sportdiëtist. Sinds maart 2015 ben ik daarnaast gestart als zelfstandig sportdiëtist en partner van Topsport Alkmaar. Ik begeleid sporters van verschillende niveaus met uiteenlopende vragen over sportvoeding en geef workshops, presentaties en scholingen aan sporters, hun ouders, coaches en trainers en aan andere disciplines in de sportzorg. Door de ervaring die ik hiermee heb opgedaan weet ik hoe belangrijk het is om een goede samenwerking met alle begeleiders rondom de sporter te hebben. Het is heel mooi van sporters terug te horen dat zij daadwerkelijk verschil merken in hun prestaties, afname van klachten en verbetering van herstel en lichaamssamenstelling.

Gedragsverandering

Het toepassen van sportvoedingsadviezen in je leefstijl is een vorm van gedragsverandering. Sporters hebben, ondanks hun gedrevenheid, toch regelmatig moeite met het toepassen van alle adviezen die zij krijgen. Dit hangt af van ieders persoonlijke situatie en daarbij is gedragsverandering moeilijk. Ik probeer de sporter steeds een stap verder te helpen in het toepassen van de adviezen waardoor de gewenste resultaten meetbaar en merkbaar worden. Door de Post-HBO opleidingen cognitieve gedragstherapie, problem solving treatment, risicocommunicatie,  motivational interviewing en ACT (Acceptance and Commitment Therapy) beheers ik gesprekstechnieken waarmee ik in de begeleidingstrajecten met sporters altijd zo goed mogelijk probeer aan te sluiten bij de wensen en behoeftes van iedere sporter. Dit zorgt ervoor dat sporters de adviezen eerder en makkelijker kunnen toepassen.