Veelgestelde vragen

Welke begeleiding kan ik van de sportdiëtist verwachten?

Sportdiëtist Maaike Enthoven heeft zich gespecialiseerd in het geven van sportvoedingsadviezen aan sporters van alle niveau’s. Bij een voedingsadvies is er geen medische reden. Bij een voedingsadvies worden tal van andere onderwerpen behandeld zoals adviezen over gezonde voeding en lichaamsbeweging of praktische tips voor moeilijk etende kinderen, zwangeren, vegetariërs en sporters.

Daarnaast geeft Maaike Enthoven dieetadviezen bij uiteenlopende aandoeningen of klachten. Bij dieetadvies gaat het altijd om een medische reden. Denk hierbij aan maag-darmproblematiek, overgewicht, eetstoornissen, nierfunctieproblemen, hoge bloeddruk of cholesterolafwijkingen.

Heb ik een verwijsformulier nodig?

Per 1 augustus 2011 is de diëtist direct toegankelijk (DTD). Dit betekent dat u zonder verwijsbrief een afspraak kunt maken bij de diëtist. U kunt natuurlijk altijd eerst uw arts/sportarts raadplegen en een verwijsbrief vragen, maar dit is niet meer strikt noodzakelijk. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de behandeling niet wanneer u zonder verwijsbrief bij de diëtist komt. Raadpleeg uw eigen polisvoorwaarden of neem contact op met de verzekeraar.

Wanneer u voor het eerst bij de diëtist komt zonder verwijsbrief dan vindt er een zogeheten DTDscreening plaats. Deze screening duurt 15 minuten. Dit is een vooronderzoek om te kijken of u bij de diëtist aan het juiste adres bent. Het hangt van meerdere factoren af of een behandeling gestart kan worden. Mogelijk heeft u klachten of aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Zijn er twijfels, dan geeft de diëtist u het advies om contact met uw arts op te nemen of de diëtist bespreekt dit, in overleg met u, zelf met de huisarts.

Of de DTD-screening wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar. Raadpleeg uw eigen polisvoorwaarden of neem contact op met de verzekeraar.

Wordt dieetbegeleiding vergoed door de zorgverzekering?

Er wordt 3 uur dieetadvisering per kalenderjaar vanuit de basisverzekering vergoed. Dieetadvisering omvat voorlichting met een medisch doel over voeding en eetgewoonten. Wanneer meer dan 3 uur dieetbegeleiding gewenst is, kan dit soms ook geheel of gedeeltelijk via een aanvullende verzekering vergoed worden. Raadpleeg zelf uw polis of u in aanmerking komt voor deze aanvullende verzekering.

Sinds 1 januari 2008 geldt een eigen risico voor ziektekosten. In 2022 bedraagt het verplichte eigen risico €385,-. Dit betekent dat de eerste €385,- voor eigen rekening zijn en de zorgverzekeraar verhaalt dit op de klant. De diëtist valt onder het eigen risico. Tot 18 jaar wordt er geen eigen risico gerekend voor dieetadvisering. Vanaf 18 jaar en ouder zal de zorgverzekeraar de ingediende factuur eerst van het eigen risico afhalen. Sinds 2017 mogen zorgverzekeraars er voor kiezen om dieetadvies niet onder het eigen risico te laten vallen. Raadpleeg zelf uw polisvoorwaarden.

NB: houdt er rekening mee dat wanneer je helemaal gezond bent er geen sprake is van dieetadvies. In dat geval is er sprake van voedingsvoorlichting zonder medisch doel en wordt daarom niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms is vergoeding vanuit de aanvullende verzekering dan wel mogelijk. Raadpleeg zelf uw polisvoorwaarden.

Hoe kan ik mij aanmelden?

U kunt zich aanmelden door contact op te nemen per telefoon (+31655187216) of e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook kunt u het contactformulier op de website invullen of u kunt zelf een afspraak inplannen via de webagenda.

Het kan voorkomen dat de telefoon niet direct beantwoord kan worden. Wanneer u uw naam en telefoonnummer achterlaat wordt u binnen 24 uur teruggebeld. Ook wanneer u zich aanmeld per mail of via het contactformulier wordt er binnen 24 uur contact met u opgenomen.

Hoe kan ik de afspraak afzeggen?

U dient de afspraak tenminste 24 uur van te voren te annuleren per telefoon (+31655187216). De kosten worden dan niet in rekening gebracht en de diëtist kan een andere afspraak voor u maken.

Bij een latere afmelding, of wanneer u niet op uw afspraak bent verschenen zonder afbericht te geven, wordt de geplande consulttijd in rekening gebracht. Bij verhindering op een dag volgend op een weekend of een erkende feestdag gaat de termijn 24 uur in op de laatste voorafgaande werkdag. Bij een afspraak op maandag dient u dus uiterlijk vrijdag voor 17:00 uur afbericht te geven.

Waar vind het consult plaats?

Het gesprek vindt plaats in een spreekruimte waar uw privacy gewaarborgd wordt. 
De locatie in Alkmaar bevindt zich op Terborchlaan 301 in de behandelruimte van de sportarts.
U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Ik kom u hier ophalen.

Wat moet ik meenemen voor het eerste gesprek?

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs), uw zorgverzekeringpasje, het verwijsformulier (indien u deze van uw arts/sportarts heeft gekregen) en een ingevuld eet- en beweegdagboekje wanneer u dit met de sportdiëtist heeft afgesproken. Wanneer er medicijnen worden gebruikt, is het handig om een medicijnlijstje mee te nemen. Daarnaast kunt u de sportvoedingsmiddelen en supplementen die u eventueel gebruikt meenemen.

Hoe werkt het e-consult?

Na een intakegesprek met de diëtist kunt u een eigen toegangscode krijgen. Hiermee kunt u inloggen op uw persoonlijke account waarbij uw privacy van gevoelige informatie gegarandeerd wordt. De diëtist spreekt af wanneer ze de voortgang van het dieet met u wil evalueren, maar u mag ook tussentijds vragen stellen op een voor u geschikt moment.

Wanneer uw diëtist een antwoord of reactie heeft geplaatst, ontvangt u hiervan een berichtje per e-mail en kunt u dit bericht inzien op uw persoonlijke account. De begeleiding gebeurt nooit geheel per e-consult. Het begint altijd met een intakegesprek en tussentijds kan het soms ook nog nodig of prettig zijn elkaar even persoonlijk te spreken.