Blog

IOC gecertificeerd sportdiëtist Maaike Enthoven deelt graag haar kennis in haar blogs. In deze informatieve blogs geeft zij vanuit haar expertise praktische tips en inzichten op het gebied van voeding en sport.

Granola 2.0

Granola: lekker en gezond?

Gelukkig zijn mensen en ook veel sporters bezig met een healthy lifestyle en willen daarbij dus ook gezond eten. Te beginnen met een goed ontbijt waar je je energie uithaalt, nodig voor body en mind! Brood wordt vaak aangeraden als ontbijt, maar voor de variatie is iets anders ook wel eens lekker.

Als je naar de supermarkt gaat staan de schappen vol met muesli's cruesli's en varianten hiervan. Vaak bevatten de kant en klare muesli's en cruesli's toegevoegde suikers, te weinig vezels of te veel zout. Voor veel van mijn klanten (mensen die gezond willen leven, sporters of ouders van talentvolle sporters) is het nogal onoverzichtelijk geworden. Wanneer je gaat zoeken op internet lees je tegenstrijdige berichten. Ik merk in de praktijk dat steeds meer sporters daarom zelf hun muesli of granola gaan maken. Dit vind ik een hele mooie ontwikkeling! Zo weet je wat erin zit, en bovenal; het is nog lekker(der) ook!

Natuurlijk heb ik het zelf maken van een granola ook uitgeprobeerd en dit verraste mij! Ik vind het echt lekkerder dan de kant en klare uit een pak of zak. Nooit gedacht met al die basic volkoren producten, maar het wordt smaakvol en heel knapperig. Ook nog eens supersimpel om te maken. Dus een echte aanrader wat mij betreft!

Mijn favoriete combi is havervlokken, spelt, zonnebloempitten, pecannoten en amandelen.

Voor de sporter of de persoon die fit wil worden of blijven en wel eens wil weten hoe je nu gemakkelijk een lekkere granola voor in je wekpot in je eigen keuken maakt lees je hier de instructies.

Hoe maak je een gezonde granola?

Voor een pot zelfgemaakte granola ga je als volgt te werk.

1. Kies je granen
Gebruik 200 gram volkorengranen. Je kunt 1 graansoort gebruken of meerdere. Probeer uit wat je lekker vindt!
Kies bijvoorbeeld uit:
- gerst
- spelt
- haver
- tarwe
- rogge
- boekweit
- quinoa

2. Kies je noten
Gebruik 40 gram noten en 30 gram pitten. Ook hierbij kun je 1 of meerdere soorten gebruiken.
Kies bijvoorbeeld uit:
- hazelnoten
- pecannoten
- walnoten
- cashewnoten
- amandelen
- macadamianoten
- zonnebloempitten
- pijnboompitten
- pompoenpitten

3. Mengen
Meng alle ingredienten op de bakplaat met 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Verwarm de oven voor op 175 graden.
4. Afbakken
Je bakt de granola af in ongeveer 15-20 minuten. Roer de granola een paar keer door tijdens het afbakken zodat het egaal bruin wordt. 
5. Afkoelen en bewaren
Nu laat je de granola gewoon eventjes afkoelen en kun je bijvoorbeeld nog op smaak brengen met bijvoorbeeld wat koekkruiden, kaneel of vanillepoeder. Ca. 2-3 theelepels is genoeg. Daarna bewaar je het in een goed afsluitbare pot zodat deze lang vers blijft.

Ontbijt ideetjes

Maak combinaties van fruit, granola en yoghurt of kwark door bijvoorbeeld de volgende samenstellingen aan te houden voor 1 persoon:

- 200 ml (soja) yoghurt of kwark* over het algemeen kun je het best kiezen voor de magere of halfvolle ongezoete varienten. Bij soja producten kun je beter niet kiezen voor granendranken (bijv. de haverdranken, spelt- en rijstdranken). Daarnaast kies je bij sojadranken bij voorkeur voor een drank met toegevoegd vitamne b12, b2 en calcium.

- 100 gram fruit* zoals bessen, frambozen, bramen, kiwi, banaan, appel, aardbeien, mango etc.

- 30-40 gram granola*

- eventueel lekkere kruiden of specerijen

* In de adviezen die ik aan sporters geef kunnen deze hoeveelheden verieren en wordt bijvoorbeeld aangepast op de energiebehoefte van de sporter en de soort sport.

Meer informatie?

Sport je veel en vraag jij je af of je wel voldoende energie binnen krijgt om alles uit je sport te halen, of wil je bijvoorbeeld afvallen of juist aankomen en weet je niet hoeveel je daar nu eigenlijk voor moet eten? Neem dan contact op voor een intakegesprek.