Werkwijze

Goede voedingsgewoonten helpen je als sporter om harder te kunnen trainen, sneller te herstellen en effectiever te trainen met minder risico op vermoeidheid, ziekten en blessures.

Omdat elke persoon én elke sport anders is bestaat er geen algemeen sportvoedingsadvies. Maaike geeft sporters adviezen op maat waarbij de persoonlijke energie- en voedingsstoffen behoefte worden bepaald. In de begeleiding stelt Maaike voedingsschema’s op waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke doelen en voorkeuren.

Heb je een verwijzing gekregen van je (huis)arts of wil je zelf graag werken aan je gezondheid? Dan ben je bij Maaike Enthoven sportdiëtist van harte welkom. In haar begeleiding werkt Maaike met behandelmethodes die je kunnen helpen je gezondheid en leefstijl blijvend te verbeteren. Maaike houdt rekening met alle factoren die meespelen bij het veranderen van je eetpatroon en leefstijl. Fysieke beperkingen of psychische problemen kunnen het lastig maken je doel te bereiken. Veelvoorkomend is bijvoorbeeld weinig vertrouwen hebben in jezelf dat het je zal lukken om je leestijl blijvend te veranderen. Wees niet bang deze te bespreken. Maaike coacht je naar jouw doel. Jullie maken samen een plan dat je houvast zal geven.

Het intakegesprek

Voorafgaand of na het intake gesprek wordt afgesproken dat je een eet- en beweegverslag gaat bijhouden. 
Neem ook een ingevuld toestemmingsformulier behandelovereenkomst mee. 

In het intakegesprek verzamelt Maaike gegevens over je voedingsgewoonten, trainingsschema’s, wedstrijdschema’s en je doel(en). Daarnaast stelt zij vragen over je gezondheid zoals je medische geschiedenis, blessures, klachten, medicatiegebruik en laboratoriumgegevens. In het eerste consult wordt lengte, gewicht en lichaamssamenstelling gemeten. De lichaamssamenstelling wordt meestal bepaald door middel van huidplooimetingen.

Wil je een op maat gemaakt sportvoedingsadvies, dan zal Maaike na afloop van het intakegesprek je persoonlijke energie-inname en energiebehoefte berekenen. Ook worden de belangrijkste nutriënten dan berekent. Uiteraard wordt rekening gehouden met de toepasbaarheid in de praktijk.

Na het intakegesprek zal er een beginrapportage verstuurd worden naar je huisarts en/of sportarts.

Wil je werken aan je gezondheid? De duur van de begeleiding hangt dan af van de diagnose of klachten die je hebt. Dit wordt altijd met je overlegd.

Kom je naar Alkmaar? Navigeer naar Terborchlaan 301, te Alkmaar. Mijn spreekruimte bevindt zich in de ruimte van 'Sportmedische centra Plemper' in sportcomplex de Meent. Parkeren kan achter het sportcomplex. Wanneer je de hoofdingang doorkomt, zie je de balie midden in de ruimte. Links van de balie is een gang. Aan het einde van deze gang rechts bevinden zich de spreekruimtes van het SMCA. Je kunt in de gang plaatsnemen, ik kom je hier ophalen.

Vervolgconsulten

Wanneer je hebt gekozen voor het sportvoedingsadvies wordt in het eerste vervolgconsult het persoonlijke advies besproken. Hierbij worden de conclusies van de berekeningen besproken en geeft Maaike een toelichting bij het voedingsschema.

In de volgende vervolgconsulten worden de doelen en de adviezen geëvalueerd. Naar wens geeft Maaike sportvoedingsadvies en begeleiding gericht op bijvoorbeeld voeding en vochtinname rondom trainingen en wedstrijden, een persoonlijk vochtplan, koolhydraten stapelen, het gebruik van supplementen, het bereiken en behouden van het ideale gewicht en lichaamssamenstelling, en klachten rondom het sporten.

Wat kan Maaike Enthoven sportdiëtist aan begeleiding en advisering bieden?

 • Energiebehoefte bepaling;
 • Koolhydraatbehoefte bepaling;
 • Eiwit- en aminozuurbehoefte bepaling voor training en toename van spiermassa;
 • Vochtbehoefte bepaling;
 • Individuele adviezen voor vocht- en voedinginname rondom inspanningen voor, tijdens en na trainingen en wedstijden;
 • Vitamine, mineralen en anti-oxidant behoefte bepalen en adviseren in suppletie;
 • IJzergebrek voorkomen, opsporen en verhelpen;
 • Advies over sportvoedingsmiddelen zoals eiwitshakes, repen, dranken en gels;
 • Hulp bij het stellen van gezonde en haalbare doelen voor gewichts- of lichaamssamenstelling;
 • Zorgen voor juiste groei en botdichtheid bij jonge sporters in de groei;
 • Speciale omstandigheden; op hoogte trainen, of hete/koude klimaten.

Maaike Enthoven sportdiëtist adviseert en begeleidt ook:

 • Sporters met dieetvoorschriften zoals diabetes mellitus;
 • Sporters met eetstoornissen;
 • Vegetarische sporters;
 • Sporters met maag-darm problematiek;
 • Sporters met spierkrampen;
 • Paralympische sporters;
 • Reizende sporters.

Contact

Heb je behoefte aan advies en/of begeleiding van Maaike Enthoven sportdiëtist of wil je vrijblijvend informatie opvragen. Neem dan gerust contact op.